Karnali Province Loksewa first paper exam for the 5th level (Administration) will be held on 9th Falgun 2079. For the help of those preparing for Karnali Pradesh Loksewa 5th level and out of reach from the tuition center, I have provided a practice set for Karnali 5th IQ Question in Nepali and English with answers and solutions. You can check your answer and get solution instantly.

## First Paper Question Structure: Karnali 5th Level

Go for **Karnali Pradesh Loksewa Syllabus for All Level** in separate post for detail but here I have mentioned only the question structure of first paper as follows:

Phase | Paper | Subject | No. of Question * Mark | Full Mark | Pass Mark | Exam System | Time |

First Phase | First Paper | General Knowledge | 40*1=40 | 100 | 40 | Objective: Multiple Choice Questions | 1 Hour 30 minute |

General Mental Ability Test (IQ) | 20*1=20 | ||||||

Second Paper | Public Service Management | 25*1=25 | |||||

Constitutional Provision and Service Related Law | 15*1=15 |

## IQ Question Structure: Karnali 5th Level

20 IQ questions with 1 marks each are asked in the karnali province 5th level first paper examination. The question weightage will be as follows:

Topic | No. of IQ Question |

Verbal Reasoning: Comprehensive Ability, Sequence, Series, Analogy, Classification, Coding-Decoding, Inserting the Missing Character, Direction and Distance, Logical Reasoning, Induction, Deduction | 7 |

Quantitative Reasoning: Mathematical Work, Percentage, Decimal, Ratio, Average, Time and Work | 6 |

Non Verbal Reasoning: Sequence, Analogy, Classification, Diagrammatic Logical Reasoning, Venn Diagram, Matrix, Count Triangle and Square, Image Analysis, Water Image, Mirror Image | 7 |

Also Read : **Bagmati Pradesh Loksewa Syllabus for All Level**

## Practice Set-1 Karnali 5th IQ Question in Nepali

You are given the following pdf file. Please have a look and do practice of Set-1 Karnali 5th level IQ Question in Nepali pdf. You have to stay with this page while practicing because download option is not available.

This question set is based on the Karnali Pradesh Loksewa Aayog 5th level administration syllabus.

**How To Use: Wait For File Loading and Click On The “Arrow” To Turn The Pages.**

## Practice Set-1 Karnali 5th IQ Question in English

This is the English version of “Practice Set-1 Karnali 5th IQ Question in Nepali”.

I request you to set timer and do practice. Then after check answer and solution which is provided at the last.

**How To Use: Wait For File Loading and Click On The “Arrow” To Turn The Pages.**

## Answer Key and Solution

I hope you have attempted all question with in time. Please tally your answer with following answer key for “Practice Set-1 Karnali 5th IQ Question in Nepali and English”.

And do not forget to compare your score with the reference table which is as the last.

- B

Explanation : Let, Income for Sabin 100, then Income for Nabin is 125. Difference between income is 25.

Sabin’s income is [(25/125)*100]=20% less than Nabin’s Income. - C

Explanation: 600*60/100*60/100=216 - C

Explanation: Let, 1 rupee coins are 7x, 50 paisa coin are 8x, and 25 paisa coin are 4x

To make 1 rupee we need 2 coins of 50 paisa and 4 coins of 25 paisa

Therefore 7x+8x/2+4x/4=360

By solving we get x=30

No. of 25 paisa coin= 4x= 4*30= 120 - C

Explanation(Saturday+Sunday+Monday)/3 = 36

Or, Saturday+Sunday+Monday= 108

Similarly, Sunday+Monday+Tuesday= 105

We are given the temperature of Saturday i.e. 32 degree

32+ Sunday+Monday=108, or Sunday +Monday=76

Temperature of Tuesday= 105-76= 29 - D

Explanation : Altogether they can do 1/10 work in a day

Ram can do 1/30 work in a day

Hari can do 1/40 work in a day

Shyam can do [(1/10)-(1/30)-(1/40)]= 1/24 work in a day

Shyam can do 1 work in 24 days - A
- C

Explanation : B and C are fixed for all as fix Series and rest are in order like E,F,G,HI,J,K,L,M,N - C

Explanation: [n(n+1)/2]*2 (*2 is done for double series)

Lets take 9 we get the sum 90

First series is : a, ab, abc

Second Series is: A, AB, ABC

As we get 90 by using 9 we have to understand that I (Capital i) is used till 90th letter.

Now the series will continue like abcdefghijABCDEFGHIJ where 91=a 92=b 93=c……….100=j - B

Explanation: 19 is prime number - A

Explanation: As Nurse obey the doctor, followers obey the leader. - D

Explanation: If you make the figure according to question, you will be able to use Pythagoras Theorem. - D

Explanation: Total Number = 20+28-1= 47

Question asked number expect Sita and Gita so right answer is (47-2)=45 - B

Explanation: 2+3=5, 5+3=8, 8+5=13, 13+8=21 - D

Explanation: one line is added as we move ahead. - A

Explanation: All Sisters and Mothers are Female. Some Sisters may have child and can be called Mother by their child. - D
- A

Explanation: Element increaser or decreases in the row. In last row it is increasing - C

Explanation: In Mirror Image, Left becomes right, right becomes left, but top and bottom remain the same. - C

Explanation: Figure is B but Figure B is in option C (Be careful while answering) - A

## Score Comparison

Please compare your score with details below and accordingly do hard work. It is only reference.

Score Obtained | Remarks |
---|---|

Below 10 | Below Average |

11-15 | Average |

16-20 | Above Average (Excellent) |

## FAQ

### How hard is Loksewa IQ?

Answer: The simple answer with smile is that, practice makes men perfect.

### Can I Use Calculator In Loksewa IQ Exam?

Answer: You are not allowed to use calculator for the IQ examination of Loksewa.